Ruim 300.000 kinderen in Nederland groeien op in armoede. De impact hiervan is enorm en tekent het leven van ouders en kinderen. Ook in Hengelo (OV). Om meer bewustwording te creëren, opent de Bibliotheek Hengelo een expositie over kinderarmoede, waarin je wordt meegenomen in een aantal persoonlijke verhalen.

Beluister dappere getuigenissen

Met dank aan onze partner Bristol en de prachtige ‘In my shoes campagne’, maakt de Bibliotheek Hengelo gebruik van een aantal dappere getuigenissen. Levensverhalen van mensen die met armoede kampen. Klik hieronder en stap in de schoenen van Maarten, Jeffrey, Nicole en Nasrien.

“.. dat kun je niet uitleggen… ” verklaart Maarten
Moeder Nasrien: “…armoede is niet zielig, je leert om te overleven…”
“…tien jaar gedacht dat ik fout zat…” vertelt vader Jeffrey, slachtoffer van de toeslagenaffaire
Moeder Nicole: “…we zijn gewoon net zo normaal als alle andere mensen…”

Je hoort verhalen zoals van vader Jeffrey. De toeslagenaffaire raakte zijn gezin genadeloos hard. “Ik heb jarenlang in dezelfde kleding gelopen, maar dat boeide me eigenlijk helemaal niet. Als mijn zoontje maar een goede spijkerbroek had”, vertelt Jeffrey.

"Stel je voor hoe het zou zijn, als je je kinderen liever niet meeneemt naar de winkel, uit angst ze weer te moeten teleurstellen als ze om iets vragen…"

Over de expositie

Je ziet & hoort een mix van audio, treffende quotes en objecten die tekenend zijn in het leven van iemand die in armoede leeft. De expositie zet aan tot denken en maakt een probleem bespreekbaar dat maar al te vaak achter gesloten deuren blijft. Bastiaan van den Berg (Adviseur Programmamaker van Bibliotheek Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal) initieerde de expositie en haakte beeldmaker Daisy Ranoe aan voor de ontwikkeling van het concept.

Opening expositie

De opening van de expositie is op dinsdagmiddag 4 april om 16.00 uur in Hengelo. De expositie wordt geopend door wethouder Marie- José Luttikholt. Ben je nieuwsgierig? De expositie is gedurende de hele maand april te bezichtigen.

Biebcollege door Wilco van Dijk

Daarnaast geeft Wilco van Dijk, hoogleraar Psychologie, op dinsdagavond 25 april tussen 20.00 – 21.30 uur een biebcollege  over zijn onderzoek naar armoedestress. Hij vertelt wat armoedestress is en welke gevolgen het heeft. Hij licht bovendien toe welke achterstand het kan opleveren in de maatschappij, wanneer je opgroeit in armoede.

"Of als je bijna gaat hopen dat je kind niet wordt uitgenodigd voor een kinderfeestje omdat er geen geld voor het cadeautje is?"