“Ik wilde nóg meer voor kwetsbare kinderen doen”

Digitale collecte Heidi Kleybergdocx

De zorg voor soms kwetsbare kinderen loopt als een rode draad door het leven van Heidi Kleyberg uit Middelbeers. Maar ze wilde nog meer doen. En dus zet ze zich nu ook in voor Kinderhulp. Toen de collecte door het coronavirus werd opgeschort, maakte ze gelijk een digitale collectebus aan. “Het ging haast te makkelijk!”

“Ik heb in het onderwijs gewerkt en daar zag ik heel goed dat niet ieder kind het thuis even breed heeft. Kinderen die in te kleine of juist te grote kleren liepen, of geen nieuwe gymschoenen kregen. Inmiddels werk ik als gastouder voor kinderen van nul tot vier jaar. Ook hebben we vaak pleegkinderen in huis. Zo ben ik altijd met kinderen bezig waar thuis het nodige speelt. Of het nu armoede is of andere problematiek.

Omdat ik nóg meer voor kwetsbare kinderen wilde doen, juist in Nederland, kwam ik bij Kinderhulp uit. Inmiddels heb ik een Kinderzwerfboekstation voor ons huis, zo’n mini-biebje. En toen ik werd gevraagd om plaatselijke organisator van de collecte in Middelbeers te worden, zei ik volmondig ‘ja’. Omdat de collecte nu niet door kan gaan, heb ik gelijk een digitale collectebus aangemaakt. Het ging haast te makkelijk! Ik heb meteen de link geappt naar iedereen die ik ken. Want de hulp aan kinderen in armoede is nu hard nodig en een ieder is vrij om wel of niet te geven.

Inmiddels hebben al aardig wat mensen een donatie in mijn digitale bus gedaan. En ik krijg veel leuke reacties. Mensen vinden het een goed initiatief, juist in deze roerige tijd. En ook omdat je nu niet persoonlijk langs de deuren kunt. Ik hoop dat mijn collectanten in Middelbeers mijn voorbeeld volgen!”

Maak een ook digitale collectebus aan

“Niet verwacht dat het zó goed zou lopen!”

Sarine Barkmeijer digitale collecte

“Een kleine moeite” noemt Sarine Barkmeijer uit Barendrecht het aanmaken van een digitale collectebus voor Kinderhulp. “Helemaal als je ziet wat het oplevert.” In korte tijd staat de teller van haar online collectebus al op ruim 500 euro.

“Je moet er even voor zitten om zo’n digitale collectebus aan te maken en te verspreiden. Maar eigenlijk is dat een kleine moeite als je ziet wat het oplevert… Want dat is bizar! Ik had totaal niet verwacht dat het zó goed zou lopen. Wel dat de mensen die ik ken zouden geven, maar zoveel mensen… Er zitten ook donaties van 50 euro tussen. Ik heb nu al veel meer opgehaald dan drie avonden langs de deuren met de collectebus.

Ik heb de link naar mijn online collectebus gedeeld via Facebook, Instagram, LinkedIn en Whatsapp. Nu duidelijk is dat de fysieke collecte in april niet kan doorgaan, benader ik misschien ook nog wel de lokale krant. Wie weet dat ze er aandacht aan besteden. En natuurlijk heb ik ook gelijk de andere collectanten in mijn gebied opgeroepen om zo’n digitale collecte bus aan te maken. Een aantal heeft dit al gedaan en bij hen loopt het ook goed.

Waarom dit zo is? Mensen lijken nu ook wat socialer. Sommigen zeggen: ‘Wij vermaken ons thuis wel. Maar de kinderen in armoede komen juist nu extra tekort’. Ik denk dat dit een reden is dat mensen zo gul geven. En sowieso: alle beetjes helpen!”

Maak een ook digitale collectebus aan

“Wens dat het nóg meer opbrengt dan de fysieke collecte!”

Karlijn Sikkema digitale collecte

Karlijn Sikkema hielp al van kinds af aan haar moeder met de collecte voor Kinderhulp. Dit jaar zou zij voor het eerst de collecte in haar woonplaats Haren organiseren. Door het coronavirus liep het anders. Maar: “Supertof dat het online kan doorgaan”.

“De plattegronden op tafel, huisnummers afvinken en geld tellen… Van kinds af aan heb ik mijn moeder bij de collecte voor Kinderhulp geholpen. Ze is heel veel jaren voor Kinderhulp langs de deuren geweest. En nu ben ik in haar voetsporen getreden. Ik zou dit jaar voor het eerst zelf de collecte organiseren, in Haren. Maar door het coronavirus gaat dit nu niet door.

Ik vind het supertof dat de collecte toch online kan doorgaan. Mijn wens is dat het op deze manier nóg meer opbrengt dan de fysieke collecte. Natuurlijk heb ik zelf gelijk een digitale collectebus aangemaakt en vrienden, familie en collega’s gevraagd mij te helpen. Ik merk dat mensen online veel meer geld doneren dan dat ze aan de deur zouden geven. Binnen een uur had ik al 100 euro opgehaald!

Zelfs onze oppas, die haar andere bijbaantjes door de coronacrisis kwijt is, heeft toch twee euro gedoneerd. Dat vind ik zo mooi en vrijgevig…  Juist nu willen mensen ervoor zorgen dat kinderen in armoede de benodigde hulp krijgen. Daar doen we het voor!”

Maak een ook digitale collectebus aan