kinderzwerfboek onderzoek corona

In veel gezinnen met een krappe portemonnee wordt tijdens deze coronacrisis thuis onvoldoende gelezen doordat er nauwelijks boeken aanwezig zijn. Dit blijkt uit recent onderzoek van Kinderhulp onder 500 (jeugd)hulpverleners. De hulpverleners maken zich vooral zorgen dat het taalniveau van de kinderen uit deze gezinnen achteruit gaat. Ook Kinderzwerfboek, onderdeel van Kinderhulp, maakt zich hier zorgen over. Kinderzwerfboek merkt een stijgende behoefte aan leesboeken door lege Kinderzwerfboekstations in met name aandachtswijken en roept het Nederlands publiek op tot het opruimen van de boekenkast.

“Op dit moment krijgen we vele reacties binnen van de KinderzwerfboekStations in het land. Bibliotheken en scholen zijn dicht en de behoefte aan leuke leesboeken is groot. De Stations worden nu volop bezocht en de kinderboeken zijn haast niet aan te slepen. Vooral in de aandachtswijken in Nederland zien we dat de Stations sneller leeg zijn,” zegt Stephanie van Altena van Kinderzwerfboek bezorgd.

“In deze wijken wonen gezinnen waar nagenoeg geen boeken in huis aanwezig zijn. Als er niet wordt gelezen, kan een kind 1 of 2 AVI-niveaus achteruit gaan. En dat terwijl boeken stimuleren tot doorleren, waardoor de kinderen meer kans hebben op een goede toekomst”. Kinderzwerfboek werkt samen met DHL om pallets en pakketten gedoneerde boeken naar de aandachtswijken te brengen.

Oproep

Kinderen worden opgeroepen om in de kast te kijken en gelezen boeken naar een Station in de buurt te brengen. Zo blijven de kasten goed gevuld en kunnen alle kinderen een leuk boek uitzoeken om te lezen. Iedereen kan eraan bijdragen dat kinderen kunnen blijven lezen; voor de ontspanning maar ook om het leesniveau op peil te houden.

Dubbel zoveel Stations geopend

Afgelopen week zijn er 25 nieuwe Stations in het land geopend. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de normale aantallen. In totaal zijn er nu 3450 Stations in Nederland waar kinderen boeken kunnen ophalen om te lezen of brengen en zo weer door te geven aan een ander kind. De Stations hanteren de RIVM veiligheidsmaatregelen en de boekenkasten en de boeken worden extra schoon gehouden.

Meer weten over Kinderzwerfboek?