Nationaal Fonds Kinderhulp ziet het aantal aanvragen van hulpverleners voor kinderen in armoede toenemen met een stijging van 60% ten opzichte van vier jaar geleden. De donaties stijgen echter niet mee. We willen kinderen echt geen nee verkopen, dat krijgen ze al te vaak te horen.

Kinderhulp ontvangt nu gemiddeld 90 aanvragen per werkdag. Zo’n stijging hebben we nog nooit meegemaakt. “En we sluiten niet uit dat dit nog verder gaat stijgen”, zegt directeur Jan Wezendonk bezorgd. Kinderhulp ziet dat door de gestegen prijzen voor bijvoorbeeld gas en boodschappen meer mensen in de problemen komen. Jan vervolgt: “Dat betekent aan de ene kant dat er meer mensen onze hulp nodig hebben, maar aan de andere kant ook dat donateurs minder te besteden hebben en dat onze donaties minder worden. Iets wat ons echt grote zorgen baart als deze ontwikkeling zich doorzet.”

Nee verkopen

We zien dat de donaties die we ontvangen niet evenredig meestijgen met de vraag. Ook donateurs houden hun hand op de knip omdat hun kosten hoger worden. We moeten daarom creatief omgaan met het beschikbare budget. “We willen de kinderen geen nee verkopen. Deze groep krijgt al zo vaak nee te horen”, zo benadrukten we in interviews met diverse radiozenders en dagbladen.

We doen er alles aan om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen. Zo kennen we soms minder toe per kind dan is aangevraagd, bijvoorbeeld €125 voor een nieuwe fiets in plaats van €150. En daarnaast voeren we campagne om meer geld op te halen. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we aan elke aanvraag voldoen. Vooralsnog. Maar over de toekomst is Jan somber: “Het ziet er niet goed uit.”

Help je mee?

Wil jij ons steunen? Eenmalig, ieder kwartaal of iedere maand? Word donateur van Kinderhulp en zorg dat we geen ‘nee’ hoeven te verkopen!

Ik help mee

In de media