Samen geven we de allerkleinsten die in armoede leven een warme en kansrijke start. Om zoveel mogelijk hulp te bieden werkt Kinderhulp samen met Stichting Babyspullen bij het vullen van hun babystartpakketten. We bereiken het liefst zoveel mogelijk gezinnen met geldzorgen om de financiële zorgen rondom hun allerkleinsten te verlichten. Onze hulp is er al vanaf -9 maanden, dus ook in de zwangerschap. Daarom willen we zoveel mogelijk hulpverleners bereiken, zodat we bij zoveel mogelijk allerkleinsten kunnen bijdragen aan een goede en eerlijke start.  

In een interview met Mary Kearney van Stichting Babyspullen wordt duidelijk hoe belangrijk deze hulp is en hoe groot de impact kan zijn. “Het is heel fijn als zoveel mogelijk maatschappelijke professionals afweten van het kunnen aanvragen van een babystartpakket. Zij kunnen direct stress wegnemen bij een aanstaande moeder door een pakket aan te vragen. Dat is natuurlijk hoe we dat graag zien. Aan de andere kant zijn er ook hele schrijnende gevallen. Dat op het moment dat de kraamzorg achter de voordeur komt en het probleem nog niet bekend is. Maar dan blijkt dat er nog niet eens een schone theedoek of warm dekentje in huis is. Dat er gewoon niets is.”  

babystartpakket Stichting Babyspullen
babystartpakket Stichting Babyspullen

Veel ouders of moeders met geldzorgen blijven (te lang) onder de radar, omdat niet elke hulpverlener op de hoogte is van de beschikbare hulp. Mary vertelt dat het daarnaast ook niet altijd makkelijk is om hulp te vragen of hulp te accepteren. Ze vertelde over een moeder die sceptisch was toen haar hulpverlener vertelde over Stichting Babyspullen. “Ze had er niet veel van verwacht, maar zei, nadat ze het pakket ontving, dat er een grote last van haar schouders viel.” Niet alleen zorgde de hulp voor minder stress, haar gezondheid leek er zelfs op vooruit te gaan. “Daarna is ze ook open gaan staan voor andere vormen van hulp. Dus zij heeft wel ervaren wat de impact is van het accepteren van hulp, voor zichzelf en haar kindje.”  

Nu was dit een hulpverlener die een stapje verder ging, en ervoor zorgde dat deze moeder de hulp kreeg die ze hard nodig had. Maar volgens Mary zullen er altijd mensen onder de radar blijven die de hulp net zo hard nodig hebben. Daarom is de samenwerking tussen Stichting Babyspullen en Kinderhulp zo belangrijk, om een zo groot mogelijk bereik te hebben onder intermediairs. Dit zijn professionals die betrokken zijn bij een toekomstig gezin, zoals bijvoorbeeld verloskundigen, de huisarts of een maatschappelijk werker. En daardoor zoveel mogelijk ouders te ontzorgen en een goede start te geven aan de allerkleinsten.   

Hulp aan de allerkleinsten

Hoe minder armoedestress, hoe kleiner de gevolgen voor een kind. Kinderhulp biedt hulp met dát wat nodig is aan spullen, wanneer andere instanties niet kunnen helpen. Denk aan een warm dekentje, luiers of verzorgingsproducten en een (veilig) bedje. Door bij ouders een stukje financieel gepuzzel en stress weg te nemen, houden zij meer aandacht en energie over voor hun kind. Ben jij intermediair/hulpverlener? Word aanvrager bij Kinderhulp of vraag een babystartpakket aan bij Stichting Babyspullen. Samen beiden we de allerkleinsten in armoede een warme en kansrijke start.