Onderwijsminister Arie Slob vindt dat de vrijwillige ouderbijdrage écht vrijwillig moet zijn. Dat is nu namelijk niet altijd het geval. Maar hoe zit dat nu eigenlijk?

Vrijwel elke school legt uit dat de standaardkosten van een school worden gedekt door overheidssubsidies. Deze subsidie dekt echter niet de aanvullende lesmaterialen en uitstapjes, juist die zaken die voor kinderen zo leuk zijn. Denk aan de schoolreisjes, werkweken en de schoolkampen. Die worden betaald met de (vrijwillige) bijdragen van ouders.

En waar vele scholen, bij navraag, aangeven dat kinderen nooit uitgesloten zullen worden van de activiteiten rondom de feestdagen, stellen ze wel heel helder dat het voor de school financieel niet haalbaar is om voor alle kinderen de schoolreis of werkweek te betalen.…Als ouder voel je je dus, logischerwijs, onder druk gezet om de vrijwillige bijdrage te betalen, toch?! Want geen enkele ouder wil dat zijn of haar kind op school een buitenbeentje wordt.

Gelukkig staat bij veel scholen de deur van de directeur open in geval van betalingsproblemen. Samen kan er gekeken worden naar een oplossing. Die oplossing kan liggen in de reserves van de school, een potje van de gemeente of een aanvraag bij Stichting Leergeld. En zijn die opties er niet: dan is Kinderhulp er! 

Zo ook voor de aanvraag die we begin dit jaar binnen kregen:

“Moeder zorgt alleen voor haar 3 kinderen, zij heeft een bijstandsuitkering en kan het schoolgeld niet zelf betalen. Op deze school zitten alle uitjes in het desbetreffende bedrag in. Als er niet betaald wordt, kunnen de kinderen niet meedoen aan de uitjes (waaronder schoolreis).”

Kinderhulp heeft het schoolgeld betaald voor deze kindjes en ze kunnen alle drie binnenkort genieten van het schoolreisje met al hun klasgenootjes!