Hoe ontstaat armoede? Hoe voelt het om financiële problemen te hebben? En hoe kun je iemand helpen die met de gevolgen van armoede leeft? Om deze vragen bespreekbaar te maken in de klas, lanceert Young Impact deze maand het gratis lespakket #FixDeKloof, in samenwerking met Stichting Jarige Job en Kinderhulp.

Webafbeelding FixDeKloof 1
#FixDeKloof (Fotografie: Radek Leski)

In actie tegen de armoedekloof

Young Impact stimuleert jongeren om in actie te komen voor verschillende thema’s. Wendy Kakebeeke, co-directeur van Young Impact, vertelt hoe jongeren worden aangespoord om in actie te komen tegen de armoedekloof: “Gelijke kansen is één van de thema’s die wij omarmen. Er zijn al goede lespakketten over omgaan met geld beschikbaar, maar daarin ontbreekt vaak het stuk activatie. Wij willen armoede bespreekbaar maken en jongeren ook daadwerkelijk in actie laten komen. Zo kun je écht een verschil maken voor iemand die in armoede leeft.”  

Lespakket met Ta Joela

Het lespakket bestaat uit een online themales en ‘challenges’ voor de klas. Presentator en ervaringsdeskundige Joël Muaka Ngimbi (bekend als Ta Joela) is het gezicht van #FixDeKloof. Over zijn rol zegt hij: “Ik weet uit eigen ervaring dat leven in armoede al lastig genoeg is zonder dat je gepest wordt. #FixDeKloof zorgt voor bewustwording en jongeren komen in actie door iets te doen wat ze leuk vinden. Wat is er nou beter dan dat?”.

Webafbeelding FixDeKloof 3
Ta Joela (Fotografie: Radek Leski)

Ervaringen van Fayyaad en Inayah

Tijdens de themales bespreekt Ta Joela armoede in Nederland en past hij werkvormen toe om de gevolgen van armoede bespreekbaar te maken. Bovendien gaat hij in gesprek met Fayyaad (17) en Inayah (19), twee jonge, dappere ervaringsdeskundigen. Aansluitend worden alle jongeren gestimuleerd een challenge op te zetten via de website van Young Impact. Dat kan van alles zijn: jongeren kunnen een weggeefhoek creëren op hun school, een gezond ontbijt organiseren voor de hele klas of een sportactiviteit organiseren om geld in te zamelen voor Kinderhulp.

Webafbeelding FixDeKloof 2
In gesprek met Fayyaad en Inayah (Fotografie: Radek Leski)

Waardevol voor iedere scholier

Kinderhulper Chantal van de Vijver is groot fan van het lespakket: “Toen Young Impact bij ons aanklopte, hadden we geen idee wat we konden verwachten. Het eindresultaat overtreft al onze dromen. Wat een goed doordachte, interactieve les over zo’n belangrijk onderwerp! Young Impact creëert bewustwording en begrip bij een grote groep jongeren, over de dagelijkse problemen en stress die armoede met zich meebrengt. Waardevol voor scholieren die hier niet mee bekend zijn, maar ook voor hun klasgenoten die helaas wél in deze situatie zitten.”

Meet & greet bij Stichting Jarige Job

Docenten kunnen de themales zelf geven of kosteloos een gastles van Young Impact boeken. Een Young Impact-trainer komt dan langs om de les te behandelen in de klas. Alle docenten die aan de slag gaan met het lespakket, maken bovendien kans op een Meet & Greet met Ta Joela voor de hele klas. De winnende klas gaat tijdens de Week van het Geld (27 t/m 31 maart) samen met Ta Joela verjaardagsboxen inpakken bij onze samenwerkingspartner Stichting Jarige Job, voor kinderen die vanwege financiële problemen geen verjaardag kunnen vieren.

Download het gratis lespakket