Vandaag hebben de Noord-Hollandse commissaris van de Koning Arthur van Dijk, burgemeester Heiliegers en de kinderen van IKC Het Duet in Uithoorn in het kader van de Kinderzwerfboek Provincie Estafette vele kinderboeken laten zwerven. De Kinderzwerfboek Provincie Estafette wordt jaarlijks georganiseerd door Kinderzwerfboek, onderdeel van Kinderhulp.

Commissaris van Dijk: ‘Leren lezen en plezier krijgen in lezen is de basis van onze ontwikkeling. Het vormt je en geeft instrumenten om manager te zijn van “je eigen toekomst”. Tijdens school maar vooral ook in je verdere leven. Daarom roep ik vandaag iedereen in Noord-Holland op om ook in de kast te kijken en kinderboeken te laten zwerven.’

Burgemeester Pieter Heiliegers vult aan: ‘Ik ben trots dat het Kinderzwerfboek nu in Uithoorn terecht is gekomen. Want uiteraard steunen we dit initiatief waar je kinderboeken een tweede leven geeft. Op deze manier krijgen alle kinderen de kans om een kinderboek te lezen. Belangrijk, kinderen die lezen leren zich beter te concentreren en daarnaast stimuleert het ook nog eens de fantasie.’

Volgens de leesmonitor loopt 24% van de Nederlandse 15-jarigen het risico om laaggeletterd te worden. Zij scoren op het laagste niveau van leesvaardigheid in het PISA-onderzoek. Eén van de oorzaken van een taalachterstand bij kinderen is dat ze onvoldoende lezen.In Nederland wonen zo’n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben. Leeskilometers maken is ontzettend belangrijk. Kinderen die 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Boeken lezen zorgt voor een grotere woordenschat en stimuleert tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Wat de kans op een goede toekomst aanzienlijk vergroot. Kinderzwerfboek ontving daarom een bijdrage van de VriendenLoterij zodat  meer kinderen leuke boeken kunnen lezen.

Kinderzwerfboek Provincie Estafette

Kinderzwerfboek, onderdeel van Kinderhulp, is in april 2019 de Provincie Estafette gestart in Drenthe. Gedurende twee jaar bezoekt Kinderzwerfboek alle provincies. De commissaris van de Koning roept iedereen in de provincie op om boeken uit zwerven te sturen. Commissaris van Dijk heeft vandaag het spreekwoordelijke “stokje/kinderboekje” overgedragen aan zijn collega in Zuid-Holland, commissaris van de Koning Jaap Smit.

Oproep: laat ook boeken zwerven!

Doe mee en laat je kinderboeken zwerven op een zelfgekozen plek of in een van de 560 KinderzwerfboekStations in de provincie Noord-Holland. Deze vind je bij o.a. scholen, buurthuizen, kinderenboerderijen en speeltuinen. Je kan hier een leuk boek uitzoeken om zelf te lezen. Ook kan je hier jouw gelezen boeken brengen zodat een ander kind ze kan lezen. Plak dan eerst een zwerfsticker op de boeken. Kijk voor het aanvragen van stickers of het zoeken van een Station op www.kinderzwerfboek.nl.