Zaterdag 18 november meert de stoomboot met Sinterklaas aan in Gorinchem. Ook daar groeit 1 op de 12 kinderen op in armoede. Dat zijn zo’n 700 Gorcumse kinderen voor wie een cadeautje van de Sint niet vanzelfsprekend is. Het geld is er simpelweg niet, al helemaal niet in deze tijd. Met Actie Pepernoot zorgen we er samen voor dat zoveel mogelijk kinderen tóch een cadeautje krijgen van de Sint.

Decembermaand géén feestje

Steeds meer gezinnen moeten het hele jaar door de eindjes aan elkaar knopen. En kinderen zijn bikkels, die meeveren en hun ouders ontzien waar ze kunnen. Ook wanneer ze lopend naar school moeten, omdat er geen geld is voor een eigen fiets. Of wanneer een nieuwe warme winterjas er niet in zit, vanwege de dure boodschappen. Dat is aan ze uit te leggen…

Maar hoe leg je aan kinderen uit dat Sinterklaas hun huisje voorbij rijdt? Dat zij nooit in het grote boek van Sinterklaas staan? Voor hen is de decembermaand geen feestje. Voor hen geen pakjesavond, geen schoencadeautje, soms is er thuis zelfs geen geld voor een simpele chocoladeletter. En dat terwijl hun vriendjes en klasgenootjes wél een cadeautje krijgen.

Armoede in Gorinchem

Dit is de verdrietige werkelijkheid voor ruim 300.000 kinderen en jongeren tot 21 jaar in Nederland. Ook in Gorinchem groeien zo’n 700 kinderen op in armoede (bron: CBS, 2020). Afgelopen jaar hielp Kinderhulp ruim 200 van hen, met tóch een fiets, zorgeloos dagje uit, warme winterjas of een Sinterklaascadeautje! Want ieder kind verdient toch de magie van pakjesavond?

Het grote lege boek

Of Sinterklaas wel kan aanmeren in de drukke haven van vestingstad Gorinchem blijft tot zaterdag spannend. Bovendien blijkt het grote boek van Sinterklaas niet mee te zijn gekomen dit jaar. Het Sinterklaasjournaal weet zorgen en spanning te creëren bij kinderen in heel het land in aanloop naar de landelijke intocht. Maar voor kinderen die opgroeien in armoede blijft het altijd spannend of Sinterklaas ook dit jaar stilletjes hun huisje voorbij rijdt…

Actie Pepernoot

Voor hen organiseert Kinderhulp al sinds het jaar 2000 Actie Pepernoot. Via maatschappelijke organisaties, die bij Kinderhulp een aanvraag voor een kind indienen, krijgen ouders of verzorgers een cadeaubon van €25,- om een prachtig cadeau uit te zoeken.

“Dankzij Actie Pepernoot kon ik eindelijk eens iets kopen wat op hun verlanglijstje stond! Ik krijg er nog een brok van in m’n keel…” – moeder Monique.

Met dank aan vele donateurs, sponsoren en de Nationale Postcode Loterij geven we jaarlijks tienduizenden kinderen – zoals de 8-jarige dochter van Monique – een magische pakjesavond. Dat betekent een trotse glimlach, uren speelplezier en grootse verhalen voor op school. En hoewel dat onbetaalbaar is, is daar wel ontzettend veel geld voor nodig. De actie kan alle steun gebruiken.

Steun Actie Pepernoot

Leestips

5 tips voor een magische pakjesavond

Pakjesavond is een van de meest betoverende momenten voor kinderen (en stiekem ook voor volwassenen!) in Nederland. Het is een tijd vol verrassingen en plezier. Om deze speciale avond nog magischer te maken, delen we graag vijf geweldige tips voor het hele gezin!

Lees verder