Alle kinderen in Nederland moeten kunnen meedoen, ook kinderen in een gezin met heel weinig geld. Naast gemeenten spelen ook maatschappelijke organisaties als Stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job een belangrijke rol in het bereiken van kinderen. Zij werken aan een integraal aanbod voor álle kinderen in Nederland die te maken hebben met armoede. En daar hebben de vier organisaties een plan voor opgesteld, waarvoor ze 10 miljoen subsidie ontvangen. Dit heeft  tijdens een bezoek aan Gouda.

De vier organisaties hebben de handen ineen geslagen en een gezamenlijk uitgewerkt plan ingediend hoe zij deze kinderen nog beter kunnen helpen, zodat zij ook kunnen meedoen. Ze bereiken nu al rond de 200.000 kinderen met voorzieningen in natura. Maar nog niet alle kinderen worden bereikt en het bereik is ook nog lang niet altijd integraal. “En dat is juist zo belangrijk. Dat een kind niet alleen kan sporten, maar ook bijvoorbeeld een fiets kan aanvragen om naar de sportclub te fietsen. Je verjaardag vieren is belangrijk, maar als je nooit mee kan op schoolreisje om vriendjes te maken heb je niemand om uit te nodigen”, aldus staatssecretaris Klijnsma.
Er komt één digitaal aanvraagsysteem met daarachter één gezamenlijk registratiesysteem, waarmee met één druk op de knop te zien is welk aanbod voor kinderen in welke gemeente beschikbaar is om zo de drempels voor de aanvraag drastisch te verlagen. Om dit te realiseren gaan zij ieder afzonderlijk hun activiteiten opschalen, gezamenlijk een online platform inrichten, nieuwe aanpakken bedenken en bestaande aanpakken versterken om nog meer kinderen te bereiken.

De doelstellingen per organisaties over 4 jaar zijn:
– Stichting Jarige Job verstrekt 105.000 extra verjaardagsboxen.
– Nationaal Fonds Kinderhulp bereikt 108.250 extra kinderen.
– Jeugdsportfonds/cultuurfonds voorziet 34.146 extra kinderen van sport of muziek of andere lidmaatschappen of lessen.
– Stichting Leergeld gaat 60.500 extra kinderen bereiken.
Dat betekent dat met de subsidie die SZW hiervoor beschikbaar stelt in totaal 307.896 extra voorzieningen verstrekt kunnen worden.

Het kabinet stelt vanaf 2017 structureel 100 miljoen extra beschikbaar – bedoeld voor voorzieningen in natura – zoals een abonnement voor een sportclub, een fiets, schoolbenodigdheden of een verjaardagsfeestje – zodat het geld direct ten goede komt aan kinderen. Gemeenten ontvangen daarvan jaarlijks 85 miljoen euro, verdeeld naar rato van het aantal kinderen dat in die gemeenten in een gezin met een laag inkomen opgroeit. Alle gemeenten ontvangen dus een deel. Staatssecretaris Klijnsma roept de gemeenten op met de vier organisaties, Stichting Leergeld, het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job, samen te werken zodat ook echt alle kinderen in armoede worden bereikt!