Voor veel van de ruim 300.000 kinderen en jongeren tot 21 jaar die in armoede opgroeien is de zomer een lange periode waarin ze weinig bijzonders meemaken. En dat terwijl de zomers van hun vriendjes en buurtkinderen wel gevuld zijn met leuke dingen. Ze voelen zich buitengesloten. Dat moet anders!

Daarom riep Nationaal Fonds Kinderhulp vier jaar geleden de Zomerpretpakketten in het leven. Martien Louwers, wethouder Werk en Inkomen van de gemeente Arnhem, hielp vandaag met inpakken bij Scalabor.

In 2017 startte Kinderhulp met het uitdelen van 300 Zomerpretpakketten: een tas vol leuke spullen. Tóch een voetbal, een leesboek, een waterpistool, een middagje bioscoop en meer. Zodat deze kinderen wél een keer kunnen meedoen met een watergevecht en na de vakantie op school óók iets leuks kunnen vertellen over hun zomer. Dat bleek een groot succes onder de kinderen die in een financieel beperkt gezin wonen. “En naast leuk is het ook nog eens heel erg nodig. Een beetje extra pret in de lange zomervakantie maakt voor hen echt verschil”, zegt Jan Wezendonk, directeur Kinderhulp, vol overtuiging. Zo ook voor Taiza (10) die tijdens een van de vorige edities een Zomerpretpakket kreeg: “We zijn toen in de zomervakantie naar de film geweest. En dat was de eerste keer dat ik met mama naar de bioscoop ging!”

Ingepakte tas voor zomerpretpakket

Dit jaar zijn er natuurlijk nog steeds veel gezinnen die deze zomer thuisblijven vanwege het coronavirus of geldgebrek, maar voor kinderen in gezinnen met een krappe beurs is dat standaard. Er is geen geld. Een zorgeloos dagje pretpark, een middagje naar het zwembad of zelfs een ijsje halen zit er niet in. Hun zomervakantie is eigenlijk geen vakantie, maar lang thuis zonder school.

Mes snijdt aan twee kanten

Wethouder Louwers: “Ik vind de actie Zomerpret een mooi initiatief, al blijft het schrijnend dat het nodig is. Natuurlijk willen alle kinderen graag een zomer met leuke activiteiten. Door diverse organisaties worden in Arnhem gelukkig ook de nodige activiteiten georganiseerd. De Zomerpretpakketten zijn een zeer welkome en leuke aanvulling. Ruim 300 pakketten komen bij Arnhemse kinderen terecht, maar ook de andere pakketten worden in Arnhem door Scalabor ingepakt. Het mes snijdt daardoor aan twee kanten. Als wethouder Werk en Inkomen help ik dan ook heel graag met inpakken. En ik merk hetzelfde enthousiasme bij de mensen die hier werken. Zij maken er immers duizenden kinderen blij mee.”

Grote vraag naar Zomerpretpakketten

Voor het vijfde jaar op rij helpt Kinderhulp kinderen in armoede deze zomer met een beetje extra pret. De reacties zijn telkens weer overweldigend en de vraag neemt ieder jaar toe. Vorig jaar deelde Kinderhulp dankzij vele donateurs, sponsoren en vrijwilligers 5.000 pakketten uit, een enorme stijging sinds de start in 2017. De aanvragen voor dit jaar lopen al snel op. Daarom voeren we campagne om dit jaar 7.000 kinderen én tieners blij te kunnen maken met een Zomerpretpakket.

Help jij mee met Actie Zomerpret?

Samenwerking met Scalabor

Het inpakken van de Zomerpretpakketten kunnen we niet alleen. We krijgen daarvoor hulp van de mensen van arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor. Scalabor helpt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt naar zo passend mogelijk werk. En natuurlijk kregen wij hulp van diverse sponsoren die met medewerkers komen inpakken.