Door het hele land komen volwassenen, kinderen, bedrijven, stichtingen en verenigingen in actie om geld in te zamelen voor hulp aan kinderen in armoede. We lichten regelmatig een bijzondere actie uit. Vandaag: Rotary Club Deventer. Met alweer de 11e editie van hun benefietrally trok de serviceclub ook dit jaar veel bekijks in Deventer en omstreken. Bovendien haalden ze € 14.000 op voor Kinderhulp. Eén van de organisatoren, Joost Beversluis, vertelt.

Beeld in artikel Nieuwsoverzicht Miglia Daventria

Een benefietrally, dat is nogal wat! Hoe kwamen jullie op dit idee?

Je bent een autoliefhebber of je bent het niet. Eén van onze leden van Rotary Club Deventer is dat zeker. Ruim twaalf jaar geleden opperde hij om een klassieke autorally te organiseren om geld in te zamelen voor een goed doel. Dat zijn we gaan doen. De eerste paar keer hadden we een bescheiden aantal deelnemers. Daarna is het gaan groeien. Qua deelnemers, maar ook qua opbrengst voor het goede doel. Inmiddels heeft de Miglia Daventria landelijke bekendheid als één van de grotere benefietrally’s. We doen dit het hele jaar door met een man of zeven, naast ons werk of andere activiteiten. En op de dag zelf zijn we dankzij vrijwilligers met zo’n 50 man sterk.”

De ‘Miglia Daventria’, waar komt deze bijzondere naam vandaan?

“Je kunt ons zien als het zusje van de beroemde ‘Mille Miglia’ rally rondom Rome. Maar bij ons geen Italiaanse landschappen natuurlijk, deelnemers rijden in de (verre) omgeving van Deventer. En het leuke is: iedereen mag meedoen. De liefhebber van oldtimers, maar ook zakelijke deelnemers, fanatieke rallyrijders, Deventer-en-omstreken-genieters. En ook de supporters van het goede doel: Kinderhulp in dit geval!”

Ja, de actie was voor Kinderhulp. Fantastisch! Hoe kwamen jullie bij ons uit?

“Het goede doel waarvoor geld wordt ingezameld, dat wisselt met de jaren. Vorig jaar organiseerden we de 10e editie, extra groots vanwege dat jubileum. En daar hoorde ook een nieuw doel bij. We kwamen al snel uit bij Kinderhulp. Wat ons betreft echt een “goed goed doel” én bij ons uit de regio. Jullie doen belangrijk werk en werken landelijk maar toch lokaal. Het geld dat wij ophalen wordt door Kinderhulp besteed aan kinderen in Deventer, om hen een duwtje in de rug te geven. We hebben daarom in 2022 opnieuw voor Kinderhulp gekozen. We merken ook dat mensen het herkennen, en Kinderhulp heel sympathiek en belangrijk vinden.”

nieuwsbericht De actie van Rotary Club Deventer

Geweldig om te horen! En hoe ging het dit jaar?

“Het was weer een fantastische dag. Als wedstrijdleider was ik overal en nergens, maar ik kon zien dat iedereen genoot. En wat ook dit jaar weer bijzonder maakte was de sponsorklasse. Zo’n vijftien jongeren die vanuit de jeugdzorg verblijven bij Pluryn in Voorst waren uitgenodigd om – geheel door ons verzorgd – mee te rijden als navigator. Ook voor hen een mooie dag, zo heb ik gehoord!”

“En Kinderhulp was volop aanwezig, met spandoeken, banners en een praatje aan het einde toen we de cheque uitreikten. Een cheque ter waarde van € 14.000,- dit jaar, dankzij de vele sponsoren. Daarmee kan Kinderhulp ongetwijfeld het verschil maken voor veel kinderen. En weet je wat het mooiste was? Toen we de cheque overhandigden aan Kinderhulper Chantal, nam ze alle aanwezigen mee in wat er vorig jaar met de opbrengsten zijn gedaan. Met de € 20.000,- die is opgehaald tijdens de 2021-editie, hebben we samen 97 kinderen in Deventer kunnen helpen. Ze had een lijstje bij zich, en ik heb het hier nog staan : 5x met een babyuitzet, 8x een dagje uit, 27x een fiets, 1x een ID-bewijs, 14x kamerinrichting, 17x kleding, 3x een laptop, 5x speelgoed, 5x een vakantiebijdrage, 6x hulp bij zelfstandig wonen, 3x zorgkosten, 1x zwemlessen en 2x een overige aanvraag op maat. We kregen alle info, elke euro verantwoord, per individuele aanvraag. Dat is toch super?”

En volgend jaar? Zijn wij er weer bij?

“Jazeker! Ieder jaar opnieuw bepalen we of we doorgaan en waar de opbrengst naartoe gaat. Inmiddels is de knoop doorgehakt: ook in 2023 rijden we voor Kinderhulp!”

Yes! Wil jij – net als Rotary Club Deventer– in beweging komen voor Kinderhulp? Fantastisch! Neem een kijkje op ons actieplatform en start een actie!

Leestip