Door het hele land komen volwassenen, kinderen, bedrijven, stichtingen en verenigingen in actie om geld in te zamelen voor hulp aan kinderen in armoede. Fantastisch! We lichten regelmatig een bijzondere actie uit. Vandaag: Kaatje Nolen. Dé vrouw achter de waanzinnige actie “True Art Of Giving”. Een creatieve veiling via Instagram, waarmee ze maar liefst € 15.136,- inzamelde voor onze Actie Zomerpret.

True Art Of Giving, wat houdt dat in?

True Art Of Giving is ontstaan in 2018. Het is een veiling die ik organiseer via Instagram. Het is eigenlijk een online collectief van creatievelingen, artiesten, merken en winkels die graag hun steentje bijdragen. Zij doneren hun prachtige items aan de veiling en koppelen daar een prijs aan. Van handgemaakt babyspeelgoed voor €10 tot een kunstwerk van €1.500, en alles daar tussenin. Drie avonden achter elkaar worden al deze items per opbod verkocht. En iedere gedoneerde euro gaat rechtstreeks naar het goede doel. Dit voorjaar vond alweer de achtste veiling plaats. En als doel koos ik voor Kinderhulp.”

Hoe kwam je bij Kinderhulp?

“De eerste zeven veilingen zamelde ik geld in voor Because We Carry, de stichting waar ik destijds voor werkte. Met de opbrengsten hielpen we mensen op de vlucht op Lesbos. Deze achtste veiling wilde ik het anders aanpakken. Geld inzamelen voor iets anders dat op dat moment speelde en me raakte. Als actieve moeder van drie kinderen zag ik wat de lockdown deed met mensen, gezinnen én kinderen. Het ging me aan het hart wat ik zag gebeuren bij kinderen die met weinig opgroeien.”

Kaatje staat twee dagen per week voor de klas, in een kleutergroep in Amsterdam. “Daar zie ik de grote verschillen tussen kinderen. Van grote welvaart tot kinderarmoede. Een jongetje in mijn klas verscheen deze winter op school in dunne rubberen laarsjes en een veel te kleine jas. En ik zie broodtrommels voorbij komen met veel te weinig eten.” Kaatje zocht een stichting die kinderen dichtbij helpt, in Nederland. “Na een gesprek met Ilse van Kinderhulp sprak dat me het meest aan. Zo helpen we samen de kinderen om de hoek.”

Actie Kaatje artwork TAOG
Artwork True Art Of Giving door Sabine van Vessem

Fantastisch, dankjewel! En hoe gaat zo’n veiling in z’n werk?

“De periode tijdens en rondom een veiling is een rollercoaster. Het is heel veel werk, en elke stap die wordt gezet doe ik handmatig. Stuk voor stuk, bericht voor bericht. Van het plaatsen van oproepjes en de honderden posts op Instagram tot het contact per mail. In aanloop naar de veiling voor Kinderhulp had ik dagelijks contact met zo’n 150 creatieve ondernemers die hun items doneerden. En daarna met alle bieders. Alle donaties en biedingen verwerk ik in mijn Exceloverzicht. En niet onbelangrijk: ik informeer alle betrokkenen doorlopend over Kinderhulp, waarvoor we het doen met z’n allen. Tijdens de drie veilingdagen gaat het los op Instagram, dan kom ik verder nergens aan toe. Na elke veiling denk ik: dit moet anders. Maar dan geef ik het geen prioriteit en start ik de volgende veiling weer op, om in actie te komen.”

En de opbrengsten? Waanzinnig!

Bij Kinderhulp vielen we van onze stoel en we kunnen Kaatje niet genoeg bedanken. Haar achtste True Art Of Giving veiling leverde een donatie van maar liefst € 15.136,- op. “Ook ik was erg blij met het resultaat. In overleg met Ilse heb ik besloten het bedrag aan Actie Zomerpret te doneren. Dat we op deze manier heel veel kinderen in armoede een zomer vol pret kunnen bezorgen, dat vind ik een prachtige bestemming.”

“En ik hoop dat ik – los van de veiling en de opbrengsten – veel aandacht heb kunnen genereren voor kinderarmoede. Dat ik Kinderhulp heb geholpen om dit probleem op de kaart te zetten en jullie boodschap te verspreiden. Met quotes, berichten en gesprekken via Instagram. Kinderhulp lost kinderarmoede niet op, maar brengt wel zóveel kracht bij kinderen. Door ze te helpen met iets groots of iets kleins, zodat ze er gewoon bij kunnen horen. Daar draag ik heel graag aan bij.”

Wil jij – net als Kaatje – in beweging komen voor Actie Zomerpret van Kinderhulp? Fantastisch! Neem een kijkje op ons actieplatform en start een actie!

Meer weten over Actie Zomerpret?

Leestip