Door het hele land komen volwassenen, kinderen, bedrijven, stichtingen en verenigingen in actie om geld in te zamelen voor hulp aan kinderen in armoede. We lichten regelmatig een bijzondere actie uit. Vandaag: de actie van Quirijn Teunissen. Met zijn zelfgeschreven kinderboek ‘De avonturen van Bertje Bever’ haalt hij geld op voor kinderen die opgroeien in armoede.

1
Schrijver Quirijn met Illustrator Sofie met het boek.

Waarom kom je in actie?

“Ik vind het belangrijk om Nationaal Fonds Kinderhulp en het Armoedefonds te steunen, omdat ik moeite heb met het feit dat er zoveel mensen, en dus ook zoveel kinderen, opgroeien en leven in armoede. Het aanschaffen van een kinderboek is een luxeaanschaf, terwijl lezen tegelijkertijd geen luxe zou moeten zijn. Daarom leek het mij mooi om de opbrengsten van mijn actie te doneren aan Kinderhulp en het Armoedefonds. Op die manier draagt het hopelijk bij aan leesplezier van kinderen, aan meer aandacht voor het goede werk dat Kinderhulp doet en het verhaal daarachter, namelijk dat van financiële ongelijkheid.”

"Het aanschaffen van een kinderboek is een luxe, terwijl lezen geen luxe zou moeten zijn."

Hoe is het idee ontstaan?

“Ik ben begonnen met het schrijven van verhaaltjes, als voorleesverhaaltjes voor mijn neefje en mijn zoontje. Vervolgens leek het me leuk om Bertje en zijn vriendjes een gezicht te geven, waarna ik op zoek ben gegaan naar een illustrator. Zo is de samenwerking met Sofie van Trigt tot stand gekomen. Sofie maakt de illustraties, ik de tekst. Samen met Jo-Ann Snel van Uitgeverij Boekenbent hebben we het kinderboek opgemaakt en uitgegeven.”

2

Waar gaat het boek over?

“Het Kinderboek ‘De avonturen van Bertje Bever’ bevat een viertal spannende, gezellige en leerzame voorleesverhaaltjes. Centraal staan Bertje Bever en zijn vriendje Otje Otter. Zij beleven avonturen waarbij verschillende bewoners van het grote bos betrokken zijn. In de verhalen komen vraagstukken uit de hedendaagse maatschappij op speelse wijze voorbij. Zo krijgen de bewoners van het bos te maken met zaken als dierenwelzijn, pesten, rolpatronen en soortgenoten in nood.”

De opbrengst tot nu toe

“Op dit moment hebben we 200 euro aan het Armoedefonds en 200 euro aan Kinderhulp gedoneerd. Er is geen einddatum aan de donaties gekoppeld, dus verkopen zullen tot donaties leiden!”

Benieuwd naar het boek? Klik hier!

Tip van Quirijn:

“Als mensen me een berichtje sturen, kunnen ze een, al dan niet 
gepersonaliseerd, exemplaar bestellen.”

Leestips