Column door Petra Ebbink, administratief medewerker op de afdeling Bestedingen

Op een zomerse dag lekker naar het meertje in de buurt of naar een zwemfeestje van een klasgenootje? Heel link! Althans, als je geen zwemdiploma hebt. En dat komt, ook in ons land, écht vaak voor. Ik schrok ervan toen ik hoorde dat 10.000 tot 15.000 kinderen de basisschool verlaten zonder zwemdiploma. En dat in zo’n waterrijk land als Nederland!

column Petra 1 300200

Naast dat het gevaarlijk is, val je als kind zonder zwemdiploma ook snel op. En dat doen kinderen liever niet, opvallen. Ze voorkomen situaties waarin hun geheim uitkomt of doen alsof het hen niets interesseert. En dat vind ik misschien nog wel het allerergste, dat deze kwetsbare kinderen dit als een last met zich meedragen. Dan breekt mijn moederhart. Ieder kind moet gewoon kind kunnen zijn!

Mijn werk is mooi, maar ook moeilijk. Moeilijk omdat sommige situaties ronduit schrijnend zijn. Dat went eigenlijk nooit. Zo kwam er laatst een aanvraag binnen voor Dana. Een vrolijk 7-jarig meisje dat gek is op Nijlpaarden. Ze zat met veel plezier op zwemles, totdat daar thuis geen geld meer voor was. Soms sta je als ouder met beperkte financiële middelen voor een dilemma. Zo begaf de wasmachine het en moest er gekozen worden: zwemles of schone was. Moeder heeft zelf nog diverse fondsen benaderd, maar dat mocht helaas niet baten.

Het mooie aan mijn werk is dat wij zo’n gezin dan kunnen helpen. Dana kon haar zwemles voortzetten en voelt zich straks als een vis in het water. 
En die prachtige tekening die wij van haar kregen als bedankje? Die heeft natuurlijk een mooi plekje gekregen op onze bedankwand!