Voor de ruim 300.000 kinderen tot 21 jaar die in armoede opgroeien is de zomer een lange periode waarin ze weinig bijzonders meemaken. En dat terwijl de zomers van hun vriendjes en buurtkinderen wel gevuld zijn met leuke dingen, ze voelen zich buitengesloten. Dat moet anders! Daarom heeft Nationaal Fonds Kinderhulp drie jaar geleden de Zomerpretpakketten in het leven geroepen. Burgemeester Ahmed Marcouch van de gemeente Arnhem hielp vandaag met inpakken.

In 2017 startte Kinderhulp met het uitdelen van 300 Zomerpretpakketten: een tas vol leuke spullen. Tóch een voetbal, een leesboek, een waterpistool, een middagje bioscoop en meer. Zodat deze kinderen wél een keer kunnen meedoen met een watergevecht en na de vakantie op school óók iets leuks kunnen vertellen over hun zomer. En dat bleek een groot succes onder de kinderen die in een financieel beperkt gezin wonen. “En naast leuk is het ook nog eens heel erg nodig. Een beetje extra pret in de lange zomervakantie maakt voor hen echt verschil”, zegt Jan Wezendonk, directeur Kinderhulp, vol overtuiging.

De zomervakantie betekent voor velen zes weken vol leuke dingen. Dat geldt helaas niet voor de kinderen die in armoede opgroeien. Want een plons in een zwembadje buiten, ’s avonds lekker lang buiten op de skeelers, een dagje uit of een simpel ijsje: daar is thuis geen geld voor.

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Elke jongere is gebaat bij een paar weken zorgeloze vrijheid tijdens de zomervakantie, om daarna met frisse moed weer hun best te doen op school, thuis en op het werk. Armoede mag geen spelbreker zijn. Te veel kinderen groeien op in een gezin dat bezig is te overleven in plaats van te leven. Goed leven begint met onderwijs volgen. Daar hebben de leerlingen zelfvertrouwen voor nodig. Veel jongeren krijgen dat van huis uit, maar in onze kwetsbare wijken hebben veel ouders veel zorgen en brengen de pedagogische hulpkrachten het verschil tussen een mooi en een pover leven. Dit Zomerpretpakket is zo’n hulpkracht, net als de mensen van Scalabor die het inpakken. Zoals ze ook wel zeggen: ‘It takes a village to raise a child’.

Een medewerker van Scalabor en burgemeester Marcouch pakken de eerste Zomerpretpakketten in.

Grote vraag naar Zomerpretpakketten

Voor het vierde jaar op rij helpt Kinderhulp kinderen in armoede deze zomer met een beetje extra pret. De reacties zijn telkens weer overweldigend en de vraag neemt ieder jaar toe. Vorig jaar kon Kinderhulp dankzij vele donateurs, sponsoren en vrijwilligers 5.000 pakketten uitdelen, een enorme stijging sinds de start in 2017. De aanvragen voor dit jaar lopen al snel op, daarom voert Kinderhulp campagne om ook dit jaar 5.000 kinderen blij te kunnen maken met een Zomerpretpakket. Kijk voor meer informatie op www.kinderhulp.nl/zomerpret

Samenwerking met Scalabor

Het inpakken van de Zomerpretpakketten kunnen we niet alleen. We krijgen daarvoor hulp van de mensen van arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor. Scalabor ontwikkelt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt naar zo passend mogelijk werk. En natuurlijk kregen wij hulp van diverse sponsoren die met medewerkers komen inpakken.