1 op de 12 kinderen groeit op in armoede. Voor hen is een cadeautje van de Sint niet vanzelfsprekend. Het geld is er simpelweg niet. Actie Pepernoot van Nationaal Fonds Kinderhulp zorgt ervoor dat zoveel mogelijk kinderen tóch een Sintcadeautje krijgen. Het fonds is dit jaar echter overspoeld door aanvragen, waardoor een verdrietig recordaantal van 19.095 schoentjes leeg dreigt te blijven. Kinderhulp kan de vele aanvragen niet aan en luidt de noodklok.

Header Actie Pepernoot 2023 3

“Geen kind mag overgeslagen worden door de Sint!”, roept Jacqueline Kremer, hoofd Bestedingen van Kinderhulp, bezorgd. Toch is dit precies wat dreigt te gebeuren. “Dat er dit jaar zóveel kinderen op de wachtlijst staan, is een verdrietig record voor Kinderhulp”, licht ze toe. “Dat zijn er natuurlijk 19.095 teveel. Achter ieder van die kinderen zit een eigen verhaal vol wensen, zorgen en toekomstdromen. En achter al die kinderen staan ouders en verzorgers die in stress afwachten of ze een magische pakjesavond tegemoet gaan, of een smoesje moeten verzinnen op 5 december”.

"Achter al die kinderen staan ouders en verzorgers die in stress afwachten…”

Niet uit te leggen

Steeds meer gezinnen moeten het hele jaar door de eindjes aan elkaar knopen. Kinderen zijn bikkels, die hun ouders ontzien waar ze kunnen. Ook wanneer ze lopend naar school moeten, omdat er geen geld is voor een eigen fiets. Of wanneer een nieuwe warme winterjas er niet in zit, vanwege de dure boodschappen. Dat is aan ze uit te leggen… Maar hoe leg je aan kinderen uit dat zij niet in het grote boek van Sinterklaas staan? Terwijl hun vriendjes en klasgenootjes wél een cadeautje krijgen? Sinterklaas is er toch voor alle kinderen?!

Actie Pepernoot

Daarom organiseert Kinderhulp – al sinds het jaar 2000 – Actie Pepernoot. Via maatschappelijke organisaties, die bij Kinderhulp een aanvraag voor een kind indienen, krijgen ouders of verzorgers een cadeaubon van €25,- om een prachtig cadeau uit te zoeken. “Dankzij Actie Pepernoot kon ik eindelijk eens iets kopen wat op hun verlanglijstje stond! Ik krijg er nog een brok van in m’n keel…”, vertelt moeder Monique, die afgelopen jaar werd geholpen.

“Dankzij Actie Pepernoot kon ik eindelijk iets kopen wat op hun verlanglijstje stond!"

Overspoeld door aanvragen

Vorig jaar werden ruim 70.000 kinderen van ouders met een krappe beurs tóch met een Sinterklaascadeautje verrast. Dit jaar werd het fonds opnieuw overspoeld met verzoeken om een Sinterklaascadeau. In zo’n mate zelfs, dat er al gauw een schrikbarend hoge wachtlijst ontstond. Het fonds sloot – met pijn in het hart – vroegtijdig het aanvragensysteem, en zet nu alles op alles om alle kinderen van de wachtlijst alsnog een magische pakjesavond te bezorgen.

Stress en geldzorgen

“Zo’n hoge wachtlijst, en vroegtijdig de aanvragen stopzetten. Dat is in al die jaren nog nooit voorgekomen! We vinden het verschrikkelijk dat gezinnen met geldzorgen nu alsnog stress ervaren over pakjesavond. Zij ervaren al zoveel dagelijkse stress, dat willen we rondom zoiets magisch als pakjesavond graag wegnemen. Zodat ook kinderen die opgroeien in armoede in de decembermaand blij, zorgeloos en écht kind kunnen zijn. We maken ons ernstig zorgen en roepen iedereen op om Actie Pepernoot te steunen via kinderhulp.nl. Iedere euro maakt verschil!”, aldus Jacqueline Kremer van Kinderhulp.

Steun Actie Pepernoot Lees meer over Actie Pepernoot