Steeds meer maatschappelijke organisaties weten Kinderhulp te vinden. In 2017 hebben we 13.856 verzoeken om hulp gekregen voor kinderen die in armoede opgroeien, ten opzichte van 7.819 in 2016. In een jaar tijd is het aantal aanvragen dus bijna verdubbeld en dit aantal blijft stijgen!

Maar in 2017 hebben jullie 112.000 kinderen kunnen helpen, hoe zit dat dan? Dat komt omdat organisaties vaak één aanvraag doen voor meerdere kinderen tegelijk. Lekker efficiënt! De stijging is enorm ten opzichte van 2015, toen ontvingen we 5.689 verzoeken om hulp van maatschappelijke organisaties. De vraag is dan ook wat de oorzaak van deze enorme stijging is.

Leven er meer kinderen in armoede?
Dat is niet het geval volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er is juist sprake van een kleine afname in het totaal aantal minderjarige kinderen dat in armoede opgroeit. Armoede bij minderjarige kinderen is afgenomen van 303.000 (2015) naar 292.000 (2016) en het aantal kinderen dat langer dan vier jaar in armoede leeft is gelijk gebleven met 117.000. Dat zegt het CBS in haar rapport ‘Armoede en sociale uitsluiting’ dat op 17 januari is gepubliceerd. Wat is dan wel de oorzaak van de verdubbeling van het aantal aanvragen bij Kinderhulp?

De oorzaak van de stijging
Er is het afgelopen jaar veel gebeurd bij Kinderhulp en op het gebied van armoede onder kinderen. De grote toename van het aantal verzoeken om hulp heeft daarom ook meerdere oorzaken:

  • Kinderhulp heeft actief contact gezocht met gemeenten en maatschappelijke organisaties die werken met kinderen uit onze doelgroep om hen te vertellen waarvoor ze bij ons terechtkunnen. Dit zorgt ervoor dat we ook die kinderen kunnen helpen die tot nu toe nog niet bij ons bekend waren.
  • De initiatiefnemers van Kansen voor alle Kinderen, waaronder Kinderhulp, verwijzen steeds meer naar elkaar door. Sinds 2017 werken we landelijk en lokaal intensief samen met Leergeld Nederland, Jeugdsportfonds, Jeugdcultuurfonds en Stichting Jarige Job. Zo kunnen we kinderen die bij een van de organisaties al in beeld is een veel breder pakket aan voorzieningen bieden. Ook is er een gezamenlijke website; Kansen voor alle Kinderen, waar ouders en hulpverleners kunnen zien voor welke voorzieningen zij in aanmerking kunnen komen.
  • Armoede is veel in het nieuws geweest; op het journaal, in de krant en diverse talkshows waarin de toenmalige staatssecretaris Jetta Klijnsma te gast was. Als een van de grotere kinderfondsen in Nederland is het logisch dat een stijgend aantal ouders en hulpverleners zich daardoor bewust zijn van de beschikbare voorzieningen in Nederland. En specifiek van die van Kinderhulp natuurlijk!

Het is mooi dat steeds meer maatschappelijke organisaties en hulpverleners Kinderhulp weten te vinden. We denken dat de stijgende lijn zich doorzet in 2018, wat aan de andere kant betekent dat er meer geld opgehaald moet worden om aan alle verzoeken te kunnen voldoen. We zetten daar graag onze schouders onder, zodat we dit jaar weer minstens 112.000 kinderen (en het liefst meer) kunnen helpen!