Wie jarig is… trakteert! Kinderzwerfboek, onderdeel van Kinderhulp, bestaat tien jaar. Daarom sturen 12 bekende Nederlanders en kinderboekenschrijvers vandaag in twaalf steden een wel heel bijzonder kinderboek uit zwerven. Een boek met een gouden sticker waarmee een kind een mooie prijs kan winnen.

Televisiepresentator Klaas van Kruistum laat in Veenendaal een boek zwerven, televisiepresentatrice Rachel Rosier een in Amersfoort, kinderboekenschrijver Paul van Loon een in Leerdam, Kinderhulp-directeur Jan Wezendonk een in Doornenburg, Kinderzwerfboek-ambassadeur Igor Krulsnor een in Vianen, kinderboekenschrijfster Daniëlle Schothorst een in Steenwijk, kinderboekenschrijfster Esmée van Doorn een in Schiedam, kinderboekenschrijver Marc Janssen een in Valkenburg aan de Geul, kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk een in Emmen, KindAmbassadeur Kinderzwerfboek Anna Louise een in Den Bommel, logistiek held van DHL Richard Hartlief een in Amsterdam en ten slotte stuurt kinderboekenschrijfster Jolanda Horsten een boek met een gouden sticker uit zwerven in Tilburg. Op de website van Kinderzwerfboek geven zij tips over de vindplaats van het boek.

Rachel Rosier 32
Rachel Rosier (foto: Jan Willem Houweling / In the Picture)

2,5 miljoen boeken

Sinds de lancering van Kinderzwerfboek in 2010 zwerven maar liefst 2,5 miljoen boeken en zijn 3.500 KinderzwerfboekStations – een soort mini bibliotheekjes – door heel Nederland opgericht. Samen met vele kinderen, vrijwilligers, organisaties en uitgeverijen zorgt Kinderzwerfboek ervoor dat boeken beschikbaar komen voor alle kinderen in Nederland en in het bijzonder kinderen die in armoede opgroeien. 85 regio ambassadeurs promoten Kinderzwerfboek lokaal.

Lezen is belangrijk

Lezen is heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Helaas verlaat nog steeds 17% van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Dit komt deels omdat er thuis geen boeken zijn. En daar wil Kinderhulp, met Kinderzwerfboek, actief iets in betekenen. Want kinderen die opgroeien met boeken in hun omgeving gaan gemiddeld drie jaar langer naar school. Bovendien stimuleren boeken tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben de kinderen later meer kans op een goede toekomst. 

Over Kinderzwerfboek

De bedenker van Kinderzwerfboek is Leo Dijkgraaf. In 2010 bestond het Nationaal Fonds Kinderhulp 50 jaar en voor die gelegenheid gaf Leo Dijkgraaf het idee ‘Kinderzwerfboek’ cadeau. Op 26 mei 2010 gaf Prinses Laurentien het startsein en gingen de eerste kinderboeken zwerven door Nederland. Bij de KinderzwerfboekStations door heel Nederland kan een kind een boek halen, een boek brengen óf allebei.

Kijk voor een overzicht van KinderzwerfboekStations op http://kinderzwerfboek.nl/