De werkloosheid, armoede en eenzaamheid onder jongeren stijgt. In Nederland groeit 1 op de 15 jongeren tussen de 18 en 21 jaar op in armoede. Dat zijn zo’n 35.000* jongeren voor wie een laptop, vervolgstudie, sportles, goede schoenen, beugel of ingerichte kamer niet vanzelfsprekend is. Kinderhulp is er ook voor hen!

Wat armoede met je doet als jongvolwassene – en hoe Kinderhulp het verschil kan maken – vertellen de 19-jarige Isabel, Twan en Fleur.

Het lijkt erop dat je onze marketing-cookies niet hebt geaccepteerd. Doe dit alsnog om deze video te kunnen bekijken.

De maand doorkomen

“Ik ben dankzij mijn opvoeding met erg weinig gelukkig. Maar ik zou echt héél graag eens niet elke dag bang willen zijn of ik de maand ga doorkomen.” – Isabel, 19 jaar

Volwassen rekeningen, geen volwassen inkomen

Steeds meer jongeren in ons land worstelen met hun financiële administratie en hebben grote moeite met rondkomen. Het bijbaantje in de horeca of detailhandel is er niet meer, maar de kosten zijn niets minder: studiekosten, woonlasten, de telefoonrekening, (zorg)verzekering en boodschappen. Alles moet betaald worden. Betalingsachterstanden op jonge leeftijd hebben langdurige gevolgen. Wordt een zorgverzekering een half jaar niet betaald? Dan ga je de boeken in als wanbetaler. Een stempel die je niet snel kwijtraakt én de premie met een kwart verhoogt.

Deze jongeren staan aan het begin van hun volwassen leven. Kunnen zij beginnen met bouwen, of starten ze hun zelfstandige leven met een problematische schuld? Kunnen ze volwaardig studeren of moeten ze noodgedwongen kiezen voor een baan, om hun broek op te houden? De zorgen om het chronische geldgebrek of de schulden maken dat er geen ruimte meer in het hoofd is voor andere dingen: een relatie beginnen, studeren, een eigen huisje inrichten… de ‘gewone’ ervaringen van een 18-plusser.

Hoe armoede je kan beïnvloeden als kind en jongvolwassene vertelt de 22-jarige Annelou in onderstaande video, terwijl ze terugblikt op de afgelopen jaren. Kinderhulp gaf haar het onmisbare steuntje in de rug, onder andere met een op-jezelf-woon-pakket. “Zo is het toch gelukt om, ja.. groot te worden!” Bekijk de video hieronder en lees meer over Annelou’s indrukwekkende verhaal.

Zo bijzonder en soms ondenkbaar

“Wat hebben wij al veel jongeren dankzij jullie kunnen helpen! Jongeren die nu fatsoenlijke kleding kunnen aanschaffen en daar dolgelukkig mee zijn of een prachtige start maken op hun eigen woonplekje mét meubels. Dingen die voor velen heel normaal lijken, maar voor hen zo bijzonder en soms ondenkbaar zijn. Jullie maken de wereld voor onze jongeren een stukje beter!”
– Jeugdhulpverlener

Kinderhulp is er ook voor jongeren

Na alle geluiden in de media over toenemende jongerenarmoede, en na verontrustende gesprekken met jeugdhulpverleners, waren wij voorbereid op een explosie aan hulpaanvragen voor deze jongeren. Die explosie blijft vooralsnog uit. Hoe komt dat? Uit het onderzoek dat Kinderhulp uitvoerde in 2019 onder ruim 700 hulpverleners, blijkt dat veel hulpverleners niet weten ook voor jongeren bij Kinderhulp te kunnen aankloppen.

Voor ons reden om onze hulp aan 18 tot 21 jarigen in de schijnwerpers te zetten, en van de daken te schreeuwen: wij zijn er ook voor hen. We helpen jongeren graag met iets groots, of iets kleins. Een bed en kledingkast, laptop, een bijdrage aan een vervolgstudie, sportlessen. Of tóch die warme winterjas, goede schoenen en bril. Wat er maar nodig is!

Vraag hulp aan voor jongeren

Jongeren en ouders kunnen niet zelf een aanvraag bij ons indienen. Iemand die professioneel bij de jongere betrokken is, kan dat wel. Bijvoorbeeld een jeugdhulpverlener, docent, maatschappelijk werker, bewindvoerder of wijkteam van de gemeente. Op onze website lees je alles over onze werkwijze, hoe je aanvrager kunt worden en een aanvraag kunt indienen bij Kinderhulp.

Ik wil hulp aanvragen bij Kinderhulp

Wat kun jij verder doen?

Samen helpen we zoveel mogelijk kinderen en jongeren die in ons land opgroeien in armoede. Zodat zij er gewoon bij kunnen horen en dezelfde kansen krijgen voor de toekomst. Dit kun jij doen:

  • Praat erover
    Het is ontzettend belangrijk dat meer gesproken wordt over armoede. Zo kunnen we taboes doorbreken en drempels wegnemen om om hulp te vragen. Dus: praat over armoede met je vrienden, familie, collega’s, collega-hulpverleners en docenten.
  • Teken de petitie
    Ook binnen de politiek moet armoede een écht gespreksonderwerp worden. SIRE is daarom een petitie gestart. Een oproep aan het nieuwe kabinet om met een concreet plan te komen om kinderarmoede structureel op te lossen. Met 40.000 handtekeningen kan SIRE het gesprek aangaan in de Tweede Kamer, help je mee?
  • Volg Kinderhulp en blijf op de hoogte
    Volg Kinderhulp op Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter en deel onze berichten! Weet dat je ons – en dus de jongeren in armoede – enorm helpt door onze boodschap te verspreiden. En ook via onze nieuwsbrief kun je op de hoogte blijven.
Ik wil op de hoogte blijven

Meer lezen over jongerenarmoede?

Kinder- en jongerenarmoede is een complex en diepgeworteld probleem. Wanneer we als samenleving dit probleem beter begrijpen, ontstaan er betere oplossingen. Lees en leer meer:

Over Kinderhulp

Kinderhulp is er voor alle 18 tot 21 jarigen die met financiële problemen kampen, maar ook voor alle andere kinderen en jongeren in Nederland tussen de 0 en 21 jaar die opgroeien in armoede. Wanneer andere instanties niet kunnen helpen, is Kinderhulp er. Onvoorwaardelijk. Lees meer over wat wij doen en hoe jij ons kunt helpen.

*Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau, 2019